HARRY POTER

Dostupnost proizvoda: Da  /  

J.K. Rowling
ISBN: 9780751565355
Godina izdanja: 2016
Format: 17x24
Broj strana: 352
Povez: Tvrd
Pismo: Latinica

Array
1320,00 Дин.

VRAĆA SE HARI POTER Novi roman o slavnom čarobnjaku ,, Ukleto dete'' 

Radnja u knjizi počinje 1981, što znači da je Hari Poter u nedelju, 31. jula 2016. godine, proslavio 35. rođendan.

Naslov „Ukleto dete“ zapravo aludira na to da njegov sin nosi preveliko breme jer je dete Harija Potera, dečaka koji je promenio svet i pobedio najozloglašenijeg čarobnjaka svih vremena, Lorda Voldemora. Hari Poter oženjen je Džini Vesli, sestrom Rona, svog najboljeg druga od prvih školskih dana. Imaju troje dece: Lili (dobila ime po Harijevoj majci), Albus Severus (o njemu je ova knjiga), dobio je ime po Albusu Dambldoru, bivšem direktoru Hogvortsa (škole magije za veštice i čarobnjake) i jednom od najvećih čarobnjaka svih vremena, i Severusu Snejpu - Harijevom profesoru i velikom prijatelju njegovih roditelja. Treće dete je Džejms, koji je dobio ime po Harijevom ocu.

Hari je od prvog dana kada je saznao svoje poreklo i da je čarobnjak, kada je kročio u Hogvorts i počeo da upoznaje svet magije u kome ga svi znaju, maštao da postane Auror, zaposlen u Ministarstvu magije koji se bori protiv mračnih sila. U tome je i uspeo, jer na kraju sedmog dela koji je izašao 2007. godine „Hari Poter i relikvije smrti“ epilog se događa 19 godina kasnije, a Hari, Ron i Hermiona sa svojim porodicama ispraćaju svoju decu na Hogvorts, i tada saznajemo da je Hari sa Džini, da imaju troje dece i da je Hari Auror u Ministarstvu magije. Inače, i Ron i Hermiona su se venčali i takođe imaju decu.

Do sada je objavljeno sedam knjiga i osam filmova - poslednji deo je podeljen u dva filma budući da ima mnogo važnih scena koje su morale podrobnije da se prikažu.

 

Džoana „Džo“ Mari Rouling (engl. Rowling), poznatija pod književnim imenom Dž. K. Rouling (Džoana Ketlin Rouling) rođena je 1965. najpoznatija je autorka serije knjiga o Hariju Poteru.
Nakon diplome na Univerzitetu u Eksteru (engl. University of Exeter) 1986. godine počinje da radi za Amnesti Internešnel (engl. Amnesty International) u Londonu, gde počinje sa pisanjem avantura Harija Potera. Početkom devedesetih putuje u Portugal gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz davanje privatnih časova, nastavila je s pisanjem.
Njena prva knjiga u seriji, Hari Poter i Kamen mudrosti (1997), ostavarila je izvanredan uspeh, obraćajući se istovremeno deci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harija Potera, osamljenog siročića koji otkriva da je u stvari čarobnjak, i pravljuje se u Hogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Britiš Buk Avard.

Slede nastavci: Dvorana tajni, Zatvorenik iz Askabana, Vatreni pehar, Red feniksa, Polukrvni Princ i Relikvije Smrti - takođe bestseleri, izdani u više od 200 zemalja i prevedeni na preko 60 jezika. U 2001. godini su objavljeni Čudesne zveri i gde ih naći i Kvidič kroz vekove, sa prihodima namenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je zaista potakla entuzijazam među decom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svetu. Ostali nastavci su takođe vrlo uspešno ekranizovani. U martu 2001. godine, Roulingovoj je dodeljena titula OBE (Officer of the British Empire).

 

TOP