HRONIKA JEDNE MLADOSTI

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Saša i Marko Marinković
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN: 978-86-7343-304-2
Povez: Mek
Pismo: ćirilica
Br.strana: 155
Godina: 2017.


440,00 Дин.

Postoje pesme koje svojim snažnim, emotivnim porukama meteoretski bljesnu, odajući i osvetljavajući svu jačinu i tananost stanja jednog bića, njegove najintimnije i najnežnije momente u svetu ljudske posvećenosti. Postoje pesnici koji godinama u sebi nose lirsku odrednicu čistog i jednostavnog lirskog izraza, kojima se takva stanja u stih pretočena definišu na jedan prijemčiv i topao način.
Takve su pesme autora ove zbirke poezije, Saše i Marka Marinkovića.
Potpisnicima ove knjige uspeva da u više od 120 pesama izgrade impozantan pesnički svet, originalan i širok, a sebi svojstven i intiman. Njihova vizuelna pesnička predstava, uprkos jednostavnosti, održava kontinuitet života i sveta, nebeskog i zemnog, večnog i prolaznog.
Knjigu karakteriše lirska raznovrsnost, od misaonih i ljubavnih pa do rodoljubivih i društvenih pesama, odnosno sve ono što emanira iz emotivne strukture njihove mlade ličnosti koju karakteriše dinamičnost, nemiran duh, čovekoljublje i prirodoljublje.
Njihovi su stihovi egzistencijalno tačni i vizionarski pogođeni, potvrđeni kako življenjem, tako i umiranjem, dosledni i iskreni, ispovedno-narativni, pa samim tim i uznemirujuće intimni, ali i opšti, utešni u opšteljudskoj poruci koju pružaju čitaocima.
Objavljivanjem knjige ,,Hronika jedne mladosti”, Saša i Marko su trenutke prošlosti i sadašnjosti iz njihovog života učinili večnim.

 

Saša Marinković, rođen je 1989. u Gnjilanu. Od 1999. godine interno je raseljen u selu nadomak svog rodnog grada.
U selu Gornjem Kuscu završava osmogodišnje školovanje, dok u susednom selu Šilovu, gde je privremeno izmeštena Gimnazija-Gnjilane, nastavlja i završava i svoje srednjoškolsko obrazovanje.
Visoko obrazovanje stiče na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Nakon svoje objavljene prve zbirke pesama " Ispovest hartiji", i fenomenalne saradnje sa izdavačkom kućom "Književna omladina Srbije", odlučuje se da ne menja tim koji pobeđuje i nastavi na obostrano zadovoljstvo saradnju, pri čemu objavljuje svoju drugu zbirku poezije pod nazivom "Hronika jedne mladosti", koju ovog puta potpisuje kao koautor sa rođenim bratom, Markom Marinkovićem, sa željom da mu se ponovi uspeh njegovog književnog prvenca "Ispovest hartiji", koji je rasprodat u celom tiražu. Vedrog je duha, uvek rado viđen i prihvaćen u društvu, nezaposlen je, neoženjen, živi i stvara i dalje na svom rodnom Kosovu i Metohiji.

Marko Marinković, rođen je 18. Novembra 1991. godine u Gnjilanu.
Potiče iz kosovske porodice u kojoj je odrastao, školovao se i formirao kao ličnost.
Nakon ratnih dešavanja 1999. godine interno je raseljen u okolnom selu Gornjem Kuscu, gde i završava O.Š. „Petar Petrović Njegoš“, u selu u kojem i dalje živi u svojoj četvoročlanoj porodici.
Završio je gnjilansku gimnaziju, društveno-jezički smer, privremeno izmeštenu u obližnjem selu Šilovu.
Član je „ Književne omladine Srbije“, jedne od najboljih izdavačkih kuća u Srbiji sa 46- godišnjom tradicijom.
Diplomirani je pravnik, nezaposlen , a svoje visoko obrazovanje stiče na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Dobar je sin, brat, uzoran građanin svoje zemlje, omiljen u društvu svojih prijatelja.
Neoženjen.
Zbirka poezije ,,Hronika jedne mladosti'' objavljene zajedno sa bratom Sašom, njegov je književni prvenac.

TOP