IGRA JE ZAVRŠENA

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Miloš Dimitrijević Joker
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-337-0
Povez: broš
Pismo: latinica
Br.strana: 225
Godina: 2018.

Array
600,00 Дин.

Danas je vreme, može se reći, jedan od dominirajućih činilaca u organizaciji ličnog i društvenog života ljudi. Kažu da bismo razumeli značaj jedne sekunde, treba da pitamo onog ko je preživeo katastrofu. Možda nam vreme dolazi iz pustinja na karavanima i ne žuri mu se jer prevozi večnost. Možda je skuplje od zlata i oštrije od sablje, ali je sigurno da vreme nikoga ne čeka.
O tome, ali i o mnogo drugim lepim temama, piše Miloš Dimitrijević Joker u svom romanu ,,Igra je završena – pritisni start da igraš ponovo’’, shvativši da je vreme neshvatljiva magija.
U pitanju je jedna od retkih knjiga, danas, koja predstavlja očuvanje slovenskog identiteta, u oblasti duhovnosti. Iako se zna da pripadamo slovenskoj grupi naroda, malo ljudi je upoznato sa našim božanstvima i svim onim znanjem koje su naši preci imali. Ogromno duhovno znanje koje se nalazilo u staroslovenskim spisima izgubljeno je i zaboravljeno. Tome je svakako doprineo direktan način borbe protiv slovenske duhovnosti, pod prisilom stranih religija. Rezultat toga je sve veće odvajanje od naše vere, čime smo izgubili svoj genetski kod koji je zapisan unutar svake slovenske duše.
Miloš Dimitrijević Joker je upravo u ovom romanu, kroz prošlost, vreme sadašnje i vreme buduće, sačuvao od zaborava sećanja na naša slovenska božanstva.
Još jedna tema koju Miloš Dimitrijević obrađuje, jeste večita borba između dobra i zla. Autor nam kroz mnoga poređenja i dijaloge, ali i svojim ličnim razmišljanjima pokazuje kako shvata da zlo nije stvoreno samo od sebe, već da predstavlja zloupotrebu dobra od strane razumnih bića koja su pala u nisko mudrovanje, i koja svojim mislima i željama stvaraju u sebi i oko sebe haos.
Na kraju, svaka dobra i kvalitetna knjiga obrađuje i večite teme: istinu i ljubav.
Upravo se tih tema dotakao i Miloš Dimitrijević Joker.

,,Fascinantno je sa kakvom lakoćom je autor spojio moderan svet sa svetom koji pripada prošlosti. Spoj prožet mistikom, koja je istovremeno i upućujuća i opominjuća kroz smisao koji ukazuje na način izbora što boljeg puta za nas same u kojem ćemo izvući ono najbolje iz sebe primenom određenih Sajmonovih pravila, pred kojima čitalac ne može, a da se ne zapita, kojim je to putem i sam krenuo kroz sopstveni život, a gde nas autor tera da se valjano zamislimo pred suštinom našeg bića.'' - kaže recenzent knjige, Ilinka Marković.

 

Miloš Dimitrijević, rođen je 1978. godine u Nišu.
Otac, Milan, bio je diplomirani pravnik i takođe vešt u pisanju, te je napisao i objavio za života roman “Zavida”. Majka Mirjana je diplomirani sociolog. Oženjen je suprugom Jelenom, sa kojom ima sina Luku.
Miloš je još u ranom dobu znao da želi da jednoga dana postane glumac ili pisac, te je kroz jedno lepo, zanimljivo i duhom jako bogato detinjstvo, na kojem svakako najviše zahvaljuje svojim roditeljima, koje su potom zamenili neki ružni, nezanimljivi i strašni ratovi, koristio da spozna sebe kroz glumu gde je kao dete glumio u Narodnom pozorištu u Nišu (predstave: “Moj otac socijalistički kulak” i “Tetovirane duše”), na kratko se pojavljuje i u domaćem igranom filmu “Lager Niš”.
Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu.
Prvi roman pod nazivom “Kapija blaženstva” objavljuje 2003. godine, u svojoj 26-oj godini života, drugi, pod nazivom “Pun mesec nad vrtom sećanja” objavljuje 2008. godine, dok, treći po redu “Igra je završena – pritisni start da igraš ponovo” objavljuje 2018. godine, u izdanju “Književna omladina Srbije”, Beograd.
Za Miloša je pisanje jedna zaista posebna veština i kako i sam navodi, pokušaće da nastavi da vlada njome, kako bi jednoga dana, kada nakon svih tih napisanih misli, budu ostala samo dela, neko mogao s pravom da kaže da je Miloš Dimitrijević Joker, zaista bio pisac. Dobar ili manje dobar, pokazaće vreme.
Detaljnije o Milošu i njegovim romanima, kao i da stupite u kontakt sa njim učinite posetom internet stranice: www. www.milosdimitrijevic.rs

TOP