KNJIGA KOJA DONOSI SREĆU

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Radomir Raša Čvarkić
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-341-7
Povez: Broš sa klapnama
Pismo: latinica
Br.strana: 50
Godina: 2018.

Array
300,00 Дин.

''Književni postupak kojim Čvarkić tka svoju lirsku ispovest i snaga njegovog poetskog izraza, uporište nalaze u neospornom pesničkom talentu, intelektu i veoma kompleksnoj ličnosti autora. Stoga i ne čudi što se u pesmama iz ove zbirke prepliće mnoštvo motiva i emocija, u kojima prepoznajemo vedrinu i lepršavost Miroslava Antića, ponekad eliptičnost i lapidarnost Vaska Pope, elegičnost i sumnje Branka Miljkovića, misaonost i destrukciju forme Dušana Matića. Kroz Čvarkićeve poetsku misao provejavaju i slutnje i tajanstvenost Frederika Garsije Lorke, stvarnost i želja Luisa Sernude i svet viđen zaljubljenim očima Pabla Nerude.
Svaka od pesama Radomira Čvarkića ima svoju osobenu ličnost, pa im se zato treba posvetiti s pažnjom, čitati ih polako i ponovo. Njihova složena misaona struktura ne dopušta nam da na ovo upoznavanje gledamo kao običan čin, već kao na proces koji je uvek nov i nikada konačan.
U interakciji sa pesnikovim svetom, preko medijatorske misije njegovih stihova, u svesti nam se javljaju antički filozofi i njihovo verovanje u proročansku snagu poezije, jer je, po njima, upravo zagledanost u ono što će doći i otvaranje novih vizija, svrha pesničkog talenta i poetskog stvaranja. Ni nekoliko hiljada godina kasnije, u tome se ništa nije promenilo, što potvrđuje i primer poezije Radomira Čvarkića: i kada nam u svojim pesmama saopštava svoja bolna iskustva i gorke istine, on to ne čini kako bi svoj život učinio lakšim. Pogledom jasno usmerenim ka budućnosti, on u nama budi nadu da ljubav još može spasiti svet. Poručuje nam kako se dobro samo pritajilo, ali ne i iščezlo; kako nas još čeka u vrtu nevena i ne mari što su oni, možda, već osušeni. Tako se pesnikov i čitaočev mikrokosmos prožimaju i sjedinjuju, tvoreći jedno novo biće, koje kroz poeziju neutrališe dubinu jaza između složenosti unutrašnjeg sveta onog drugog i njihove stalne želje za prepoznavanjem. Pesnik i čitalac tako, u ovom slučaju, postaju dve bliske tačke u dimenziji bezvremenog. '' rekao je, između ostalog, recenzent knjige, dr Dragan Jakovljević, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta "Etveš Lorand" u Budimpešti.

Prolaznicima se učiniš čudnovato,
ali ti sva njihova lica pospeš svojim raspoloženjem.
Gordo produžiš stazom uzdignute glave,
jer znaš da će već neka naredna kiša sprati sve ono što ostavljaš za sobom.

I šta da učiniš da ovaj grad postane tvoj.
Priđeš mu od nekud sa gomilom razuzdane sreće
i sve preostalo što imaš samo je vera da je ona dostižna i obavezna.
Ušetaš se tiho i nastaniš tik do puta koji te je tu doveo
i više nikada ne potražiš svoj dom.

Radomir Raša Čvarkić rođen je 1982. godine u Zrenjaninu, u porodici čije je poreklo iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
Knjigu posvećuje svojim precima.

TOP