LETA JEDNOG PESNIKA

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Aleksandar Stojković
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN: 978-86-7343-327-1
Povez: Mek
Pismo: ćirilica
Br.strana: 80
Godina: 2017.

Array
150,00 Дин.

Nova srpska supkulturna struja ima svoje, nesumnjivo talentovane i dosledne poete, stvaralački plodne i odvažne stvaraoce. Jedan od njih je Aleksandar Stojković.
Ovaj mladi pesnik ne želi da zatvori oči ni pred čim, niti ispred koga.

Kao da je oslušnuo sve, i potom upio misao onih koji su poeziju živeli kao neprekidno buđenje, i onih pesnika koji su smatrali da - kada čovek jednom otvori oči, on više ne može svetu reći ,,da!''.
Ima u ovoj divnoj zbirci pesama i ljubavi i rodoljublja, i tuge i bola, čežnje, prkosa, bunta, ali i vere da se sve može promeniti:


,,... No glad za smislom još uvek gori!
Nada okopnila nije!
Još znam da se obradujem zori -

Duša dobru veru pije!...''I bilo da je reč o klasičnom pesničkom toku ili pak, sasvim oprečnom, realističnom, urbanom odnosu i (samo) spoznaji, i u jednom i u drugom slučaju iskrenost, kao posebna i neophodna kategorija /nijansa atipičnog iskaza misli/ osećanja, izdvaja i favorizuje Stojkovića u istinskog stvaraoca iz mase jednoličnih.

Iz recenzije Tanje Vukićević
,, Zemljo moja, da ti klekne pesnik  želi!
Da te zagrli i ljubi tvoje svile!
Vekovima preci tebe su voleli,

Vekovima su se teške bitke bile!''

 

Aleksandar Stojković rođen je 1990. godine u Skoplju.
Završio je osnovnu školu ,,Sveti Sava’’ u selu Klokot u Kosovskom Pomoravlju gde i danas živi. Nakon osnovne škole završio je matematički smer gimnazije Gnjilane, privremeno izmeštene u obližnjem selu Šilovu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini privremeno izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici na odseku za engleski jezik i književnost. Od 2011. godine predaje engleski jezik u osnovnoj školi ,,Marko Rajković'' u selu Vrbovac na Kosovu i Metohiji.

Ljubav prema umetnosti gaji od detinjstva, a zbirka poezije ,,Leta jednog pesnika’’ je njegov književni prvenac.

TOP