NIŠTA LAКŠE

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Snežana Oreb
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN 978-86-7343-380-6
Povez: Broš
Pismo: latinica
Žanr: roman/novela
Br.strana: 80
Godina: 2019.

Array
400,00 Дин.

Junakinja priče deli sudbinu hiljade žena koje su bile ili su žrtve diskriminacije po raznim osnovama. Dorotea Tadić u potrazi za poslom nailazi na situacije gde su njene godine, rod kojem pripada, ponekad i "višak" znanja i obrazovanja, na žalost, prepreka u nalaženju posla.
Bez patetike i samosažaljenja govori o tome šta joj se događa.
Zorica Ris

Retko ko tako hrabro govori o onome o čemu se obično ćuti. Ma koliko njene namere bile čiste i plemenite da stvara bolji svet, oseća da je na kraju ipak gubitnik i žrtva, žrtva ne samo sopstvene plemenitosti i etičkog idealizma, već vremena koje je uvek teško za takve ljude.
Ipak, osećanje tragičnosti Snežana brzo tera od sebe, i njen životni ideal može da se sažme u jednoj rečenici - biće bolje sutra, idemo dalje...
Marija Orlović

Junakinjom ove priče si mi potvrdila da je sve u nama, jer kako Dorotea Tadić kaže: "Ima u njoj moći da pokrene planine". Poručuje da je ona, pa tako i svako ljudsko biće izvor pokretačke životne snage, volje da kreativnom akcijom ostvarujemo najbolju verziju sebe.
Ljiljana Lukić

,,Ova knjiga je motivisana generacijom rođenom polovinom prošlog veka, onom koju je društvo prerano otpisalo, a kojoj i sama pripadam. Otpisali su nas, bez obzira što još uvek možemo da radimo, da stvaramo, gradimo i doprinosimo. I niko nas ništa nije pitao. Zatvorili su nam fabrike, preduzeća, radna mesta. Bilo im je i to malo, pa su još izazvali ratove i mnoge sukobe čije smo bili žrtve ili svedoci, gurnuvši nas u nešto što nikad nismo želeli, niti ikada pomislili da je moguće.
A mi, i te kako imamo šta da kažemo i poručimo. Hrabro i bez osvrtanja koračamo napred. Ostavljamo prošlost onima kojima ona treba, da je kroje i menjaju onako kako im odgovara. Da se zaklinju u svoju verziju istine, i istorije. Za to vreme, mi nastavljamo da živimo, da volimo, radimo i opstanemo zbog nas samih. Jer nam je važan upravo opstanak, ali i istrajnost i ljubav.
Zato u nasleđe ostavljamo volju, snagu, mir i toleranciju. Ova knjiga je za takve ljude i ideje.
Na kraju, knjiga je posvećena ženi. Ženi sa neograničenim rokom trajanja.'' - kaže autor knjige.

snezana-oreb

Snežana Oreb, rođena je 1961. godine u Beogradu.
Po zanimanju je ekonomista. Živi i radi u Novom Sadu. Srećno udata za Borisa. Ima dve kćerke, Elmu i Ivanu, i tri unuka: Teodora, Filipa i Borisa.
Piše i slika u slobodno vreme.
Ovo je njena prva knjiga za koju je inspiraciju dobila radeći na raznim poslovima i slušajući priče ljudi oko sebe. I sama je prolazila kroz neke slične događaje. Potreba da se jedno vreme zabeleži iz njenog ugla gledano, nametnula se sama. Spontano.
Ovo je dug jednoj generaciji, sa neograničenim rokom trajanja.

TOP