MALI PARIZ

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Anđelka Radovanović
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN: 978-86-7343-288-5
Povez: Mek
Pismo: latinica
Br.strana: 215
Godina: 2016.

Array
550,00 Дин.

U svojoj dugogodišnjoj istoriji Srbi su imali više dinastija: - Nemanjiće, Kotromaniće, Lazareviće, Brankoviće, Crnojeviće, Petrović - Njegoše, Karađorđeviće i Obrenoviće.

Međutim, ni jedna srpska dinastija nije istoriografski obrađena, ni u celini, ni u pojedinostima. Ne može se reći da većina naših vladara nema urađene biografije, ali se ni jedan istoričar nije usudio da ih pretoči u dinastijsku istoriju, odnosno da prouči pojave koje na razne načine prate vladare jednog doma - dvor, dvorska pravila, dvorske ustanove, svakodnevni život članova vladarskog doma, znake vladarskog dostojanstva, čin miropomazanja i krunisanja, vladarevu vlast i zvanja (Knez, Kralj, Car, Vožd, Despot), vladarevu garderobu i lične predmete, presto, nasleđivanje prestola, prestolonaslednika, namesništvo, porodično imanje, vladarsku ideologiju, politički život, uticaj žena i slično.

U romanu ,,Mali Pariz'' ( staro ime za Šabac) Anđelke Radovanović, pratićete sve te pojave vezane za dinastiju Obrenović, konkretno za život porodice Jevrema Obrenovića, najmlađeg brata Kneza Miloša Obrenovića.

Kao Karlovci iz „Đačkog rastanka“, tako je i u srcu autorke Anđelke Radovanović Šabac, nekadašnji Mali Pariz, pronašao svoje gnezdo. Grad, prikazan u patinastom koloritu u vreme obnove i procvata, vraća nas u davna vremena velikih radikalnih promena, u doba Jevrema Obrenovića koji menja fizionomiju jedne turske kasabe u evropski napredan grad. Šabac postaje sinonim prosvećenosti, kulture i razvijenosti u svakom smislu.

Autorka proživljava sa Jevremom sve njegove dileme, trvenja sa Milošem, želju za samostalnošću i padovima, tvoreći od njega junaka od krvi i mesa, nesavršenog a idealnog. Njeno patriotsko osećanje je snažno i oličeno u svakoj pori Jevremovog bića i njegove porodice.

Ta ljubav je prisutna u potezima kojima oslikava Anku ( Jevremovu ćerku, koja je bila pisac i čiji su prevodi bili prvi književni radovi jedne žene u Srbiji 1836. godine.) i njenu raspolućenost između starog i novog vremena, Istoka i Zapada. Duhom bliža modernom, a korenima zaglibljenim u obrevićevski kal, Anka je kao duboko tragična bila predodređena da nagovesti propast Obrenovića.

Rođena je 26. marta 1947.-te godine u Šapcu. Završila je Višu ekonomsku školu u Beogradu. Dugo godina radila kao ekonomista u HI „Zorka“ Šabac. Sada drži kozmetički salon u Šapcu. Pisanjem se bavi od 2003.-će godine. Do sada je objavila pet romana:

„Duga u njenim očima“ (2008) , „Nebeski gladijator“ (2008), „Bejurdelem“(2014), „Zgaženi Božuri“(2014), koji je dobio prvu nagradu na književnom konkursu “Raskršća“ 2014-te izdavačke kuće Književna Omladina Srbije i nominova za nagradu Nin-a za 2015-tu godinu, i ,,Mali Pariz’’2016.

Aktivno piše i do sada je napisala 10 romana koji su u pripremi za izdavanje. Tematika njenih  romana je rat u Bosni, rat na Kosovu, adaptacija ljudi koji su otišli u inostranstvo i njihov pokušaj da se vrate i žive u domovini, preljuba, naučna fantastika i priče iz života, istorija grada Šapca u periodu od 1816 do 1831, period 16.veka i period između dva rata,okupacija Srbije, ratne godine.

TOP