OSTRVO S BLAGOM

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Rober Luis Stivenson
Izdavač: Otvorena knjiga
ISBN: 86-7674-212-7
Povez: Tvrd
Pismo: Ćirilica
Br.strana: 218
Godina: 2015.

Array
488,95 Дин.

Roman Ostrvo s blagom prvi put je objavljen 1883. godine. Inspirisan slikama i pričama iz svog detinjstva, Stivenson ga je napisao za svoga sina, a sve je počelo mapom koju je nacrtao, da bi njome prekratili kišno avgustovsko popodne.Ostrvo s blagomje jedna od najčitanijih priča o karipskim piratima i zakopanom blagu. Džim Hokins, sin vlasnika krčme, sticajem okolnosti uzima mapu zakopanog blaga iz kovčega mrvog piratskog kapetana. Džim odlučuje da se poveri lokalnom vlastelinu i doktoru, i u njihovom društvu kreće na put ka ostrvu. Međutim, na brod se ukrcala i gurpa prikrivenih pirata, koji su spremni na sve da bi se dokopali blaga. Uzbudljiva avantura, interesantni likovi i neizvesnost do samog kraja učiniće čitanje ove knjige nezaboravnim iskustvom.Škotski pisac Robert Luis Stivenson (1850 – 1894)
13. novembra 1850. godine, u Edinburgu je rođen škotski romansijer, pripovedač, pesnik, esejista i putopisac Robert Luis Stivenson, autor uzbudljivih pustolovnih i fantastičnih dela, među kojima najznačajnije mesto zauzimaju „Ostrvo s blagom“ (1883) i „Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda“ (1886).

Stivenson je od detinjstva pokazivao sklonost ka književnosti. Školovao se u rodnom Edinburgu, gde je studirao inženjerstvo i pravo. Tokom studija mnogo je čitao Šekspira, Skota, Banijana, „Hiljadu i jednu noć“, i taj period se vezuje sa počecima njegovog intenzivnog literarnog stvaralaštva. Od rane mladosti je bolovao od tuberkuloze zbog čega je često putovao u inostranstvo u potrazi za podnebljem koje bi odgovaralo njegovom zdravstvenom stanju. Put ga je povremeno vodio u Pariz gde je 1876. godine upoznao svoju buduću suprugu Fani Vandergrif Ozborn (za koju se pretpostavlja da je spalila prvu verziju romana „Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda“, što pisac negira tvrdnjom da je sam spalio tu verziju nakon urednikovog negativnog odgovora).

Malo je poznato da je Robert Luis Stivenson autor jedne od prvih postmodernističkih priča 19. veka, u kojoj se junaci iz dela „Ostrvo s blagom“, Long Džon Silver i kapetan Smolet, sastaju na pauzi između 32. i 33. poglavlja da „u neposrednoj blizini pripovesti“ popuše po lulu i popričaju o međusobnoj bliskosti sa autorom.

Preminuo je u 44. godini, 03. decembra 1894. godine, za sobom ostavivši 28 knjiga različitih žanrova. Sahranjen je na planini Veja, s pogledom na more. Na tom mestu postavljena je i tabla s uklesanim rečima iz njegovog „Rekvijema“.

TOP