REKLA SI NIKAD?

Dostupnost proizvoda: Da  /  

Katarina Krstajić
Izdavač: Književna omladina Srbije
ISBN: 978-86-7343-305-9
Povez: Mek
Pismo: latinica
Br.strana: 337
Godina: 2017.

Array
770,00 Дин.

"Rekla si nikad" je priča jedne svakodnevne devojke koja će iskusiti veliku, fatalnu, zabranjenu ljubav. Ispričana je toliko iskreno i tako bezuslovno istinito, da na momente zvuči kao ispovest najbolje prijateljice... ''

Natalija Dević, književnik i novinar

O romanu:
Tridesetdvogodišnja Marija, atraktivna, sposobna i principijelna poslovna žena i pored prividne materijalne sigurnosti i dalje je emotivno nezrela i neispunjena. Kao i većinu savremenih devojaka i nju muči pitanje pronaska pravog partnera uz koga će se ostvariti kao supruga i majka. Ona upoznaje Marka, ljubav svog života, ali taj muškarac prema kome po prvi put oseća fatalnu privlačnost, dolazi iz nerazvedenog braka. Iako je ta ljubav menja, čini otvorenijom i boljom, ona sa sobom donosi stalna iskušenja. Jake emocije Mariju teraju da gazi i preispituje sve svoje principe i životna uverenja kako bi shvatila šta zaista želi i šta je to ljubav.

Druga tema koja se paralelno provlači jeste pitanje da li postoji sudbina ili je čovek sam kreira? Od trenutka kada je upoznala Marka, Marija oseća da ga od ranije poznaje. Putovanje u Veneciju, opčinjenost tim gradom i italijanskim slikarstvom iz doba romantizma, kao i portret nepoznate žene iz petnaestog veka čiji se lik pojavljuje s vremena na vreme u njenom životu, dobijaju pun smisao tek Marijinim odlaskom kod regresioterapeuta gde saznaje da su Marko i ona vezani karmičkim dugovima.

Roman sadrži i erotske scene, kroz koje se opisuje jačina strasti između dva bića, čime se, donekle, može opravdati junakinjina opčinjenost i zaslepljenost. U njemu se može pronaći svaka žena jer su upravo žene te koje najčešće daju prednost emocijama u odnosu na razum. Inspiraciju za priču o prošlim životima, karmičkim vezama i srodnim dušama autorka je pronašla u slici Leonarda da Vinčija Dama sa hermelinom.

,,Ako nas jedna knjiga natera da se poistovetimo sa njenim likovima, i da pri tom preispitamo sebe i svoje postupke, ali nam ujedno omogući i potpuni užitak prilikom čitanja, onda se radi o vrhunskoj knjizi koja rastače i ljubav i sudbinu kao formu, u kojoj reči postaju magija. Takva knjiga dobija svoje visoko mesto u savremenoj srpskoj književnosti. Knjiga koju upravo držite u rukama.''

Milena Milikić, pisac

 

,,Ja o sebi…
Svako od nas igra više uloga u životu. I te uloge smo sami birali, kako bi kroz njih naučili određene životne lekcije.
A ovo su neke koje sam ja igrala, igram i kroz koje rastem dalje…
Izabrala sam da se rodim u godini zmaja. I dok je svet bio zagledan u prvu fotografiju Marsa u boji i žalio za gubitkom čuvene Agate Kristi, te 1976. godine jedna radoznala, kovrdžava devojčica počela je da piše knjigu svog života. Iako sam rođena kao Beograđanka, birala sam da u svojim mladalačkim danima šetam ulicama „malog Pariza“, kako Šapčani od milošte zovu svoj grad. Ali moje nostalgično srce me je vuklo ka rodnom gradu, i nakon što sam završila jednu od najboljih gimnazija u Srbiji, vratilo me u Beograd. I tada, sa 19 godina, počela sam život od “starog” početka.
Novi početak doneo je i novu ulogu. Želela sam da budem drugačija i nisam htela da idem stazom kojom je većina mojih vršnjaka u to vreme krenula. Zato sam se pela stepenicama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, idući ka smeru međunarodnih odnosa. Nakon što sam stekla diplomu, usledio je novi zaokret. Umesto da sledim putokaz koji je pokazivao put ka ambasadi ili međunarodnoj organizaciji, moja duša se uputila ka korporativnom svetu.
Mnogo su se čudili kada sam ostavila divan posao i vođena srcem otišla u manju državu od one u kojoj sam odrasla. A sve zarad nove uloge kojoj se moja duša smešila. Na pozornici života postala sam supruga. Luda ili samo hrabra, otisnula sam se u nepoznato ne bih li naučila još jednu, važnu lekciju. I baš kad sam saznavala njene najbolnije delove, odnekud su se pojavili junaci mog prvog romana Rekla si nikad?
Poslednja velika lekcija koju sam naučila jeste da život zaista počinje u četrdesetoj, i da na njega gledam kao na jednu veliku predstavu, igru. Zato ga živim punim plućima, sa osmehom na licu, radujući se unapred novim ulogama. ''

TOP